9 razloga zbog kojih vrijedi kupovati antikvarne knjige

Neka izdanja možete nabaviti samo u antikvarijatu 

Jeste li znali da neke svjetske klasike poput primjerice Platonove Države, Jungovog djela „Čovjek i njegovi simboli“,  "Grad u historiji" Lewisa Mumforda ili Raosove Prosjake i sinove ne možete kupiti u knjižarama. 

Riječ je, naime, o naslovima koji su kod nas posljednji put izdani 60ih, 70ih ili 80ih godina dvadesetog stoljeća. 

Stoga, ako u svojoj biblioteci želite imati remek djela svjetske kulturne baštine antikvarijat je pravo mjesto za vas!


Knjige s pedigreom  

U antikvarijatu možete pronaći prave knjiške poslastice. Primjerice prva izdanja kapitalnih djela hrvatske književnosti poput Balada Petrice Kerempuha Mroslava Krleže ili Priča iz davnina Ivane Brlić Mažuranić. 

Tu su i knjige s potpisom ili posvetom autora, kao i stara te rijetka, originalna izdanja hrvatskih knjiga iz 16., 17., 18. i 19. stoljeća.


Svaka knjiga ima svoju priču

Knjige iz antikvarijata imaju svoju povijest. Čitajući ih možete naići na bilješke prijašnjih vlasnika te dobiti uvid u njihov način razmišljanja, kao i proširiti vlastiti pogled na određenu temu.

Ono što je posebno dojmljivo su posvete, osobito one ljubavne, u kojima nakon velikih, dirljivih riječi knjige ipak završe u antikvarijatu čekajući neke nove čitače.


Štedite novac

Rabljene knjige jeftinije su od novih. Nova izdanja mogu biti prilično skupa, što vas može odvratiti od čitanja. To se zasigurno neće dogoditi uz pristupačne cijene korištenih knjiga.


Čuvate okoliš

S obzirom na klimatske promjene koje se danas događaju u svijetu, svaka pomoć u zaštiti okoliša je dobro došla. 

Kupnjom rabljenih knjiga smanjuje se broj novih izdanja što u konačnici dovodi do reduciranja upotrebe papira čime se pridonosi snižavanju emisije ugljičnog dioksida u atmosferu.


Poseban miris starih knjiga

Papir, tinta i ljepilo - kada se s vremenom razgrade, pod utjecajem svjetlosti i topline, daju privlačan miris koji podsjeća na vaniliju!


Istraživanje antikvarijata 

Mnogi od nas vole se „izgubiti“ u antikvarijatu, švrljati među policama,  pomno istražujući sve naslove koji se na njima nalaze. 

Najbolji je onaj trenutak veselja kad ugledate baš onu knjigu koju ste oduvijek željeli  pročitati.


Iščekivanje knjige koju već dugo tražite

Pretražili ste cijeli internet, ali nikako da pronađete onaj naslov koji već dugo tražite? Upravo je antikvarijat pravo rješenje tog problema. 

Naime, dođete kod nas, kažete nam koju knjigu tražite i mi vas obavijestimo kad se ona pojavi. Ništa lakše!


Dobro ulaganje

Nekim knjigama se s godinama povećava vrijednost. Pogotovo kada je riječ o izdanjima izdavačkih kuća koje više ne postoje ili izdanjima koja su nekada izašla u ograničenim nakladama.

Nadamo se da su ovo dobri razlozi zbog koji vrijedi posjećivati antikvarijate.

Pozdrav iz Biblosa! :)

Top