Antikvarijat Biblos – najbolji antikvarijat u Zagrebu 2021.

20. prosinca 2021. – Na svečanoj dodjeli u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, od 40 knjižara i antikvarijata prijavljenih na Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2021. godini, dodijeljeno je ukupno 12 nagrada. 

Najboljim antikvarijatom u Zagrebu proglašen je Antikvarijat Biblos!

Najbolje samostalne knjižare u 2021. su karlovačka Knjižara Knjiguljica, osječka Knjižara Nova, splitska Striparnica Columbo te zagrebačka Knjižara Fraktura.

Najboljim knjižarama u okviru knjižarskog lanca proglašene su knjižara Hoću knjigu Joker centar u Splitu, knjižara Znanje u  Slavonskom Brodu, knjižara Verbum u Vinkovcima i zagrebačka knjižara Hoću knjigu Megastore.

Najboljim antikvarijatima proglašeni su riječki Antikvarijat Ex libris, osječki Antikvarijat Ezop, Antikvarijat udruge Krilo Labina iz Labina. 

Obrazloženje povjerenstva: 

U snažnoj zagrebačkoj antikvarnoj konkurenciji ipak se izdvaja jedno mjesto, u mnogočemu posebno, kojem smo odlučili dodijeliti nagradu za najbolji zagrebački antikvarijat jer je i publika koja je glasala elektroničkim putem potvrdila sve dojmove. Antikvarijat Biblos smjestio se u ugodnom  prostor na čak tri etaže. Cijeli je prostor prilikom obnove osiguran čak i protupotresnom zaštitom koja se jako dobro pokazala u potresu koji je Zagrebu napravio veliku štetu. Vlasnik Daniel Glavan, koji antikvarijat vodi već dvadesetak godina, pokazao je ne samo izuzetno znanje, nego i veliku strast prema knjigama, posebno rijetkim izdanjima, ali i svemu onome što svakog ljubitelja knjige može zainteresirati i razveseliti. Ovaj znalac mističnog svijeta antikvarnog knjižarstva, s izraženom ljubavlju i strašću prema knjigama, dobro je i međunarodno povezan i prati sve što se događa u antikvarstvu pa je prava enciklopedija vrijednih izdanja, uključujući i stare zemljovide. Antikvarijat ipak nije elitistički i usmjeren samo takvim izdanjima, nego ima i široku ponudu „običnih“ knjiga i časopisa. Karakteriziraju ga uredno i pregledno posloženi žanrovi i odličan izbor knjiga, bilo da vas zanima povijest i teorija filma, kazališta i književnosti ili poezija, beletristika,  umjetnost… Jedno od onih posvećenih mjesta na kojem svatko, u izuzetno ugodnom okruženju i jednako ugodnom razgovoru s vlasnikom i stručnim djelatnicima, može pronaći knjigu za sebe. Kad se tomu doda lijepo dizajnirana i pregledna web-stranica, koja uključuje i tekstove iz medija o ovom izuzetnom antikvarijatu, možemo reći da Biblos zaslužuje prvo mjesto među zagrebačkim antikvarijatima.

 

2021. godina, kao i prethodna 2020., bila je puna izazova za sve nas. Zahtijevala je puno više truda i rada kako bi našim kupcima osigurali što veći izbor knjiga, zemljovida i  veduta. 

Ova nagrada je potvrda da smo uspjeli u tome.

 Dragi naši kupci, bez Vas to ne bi mogli. Veliko Vam hvala, trudit ćemo se biti još bolji!

Hvala Ministarstvu kulture i medija na podršci te svima Vama koji ste nas svojim glasom podržali.

Čestitke svima ostalima na nagradama.

I nastavite čitati!

Jer:

 „Čitanje: putovanje bez kraja. Dugo, vječno putovanje na kojima postajemo blaži, puniji ljubavi i čovječnosti“ – Mala pariška knjižara

 

Na slijedećoj poveznici pročitajte sve o Godini čitanja u brojkama.

Top