Hrvatski pjesnici - Danijel Dragojević

"Dobar dan, imate li možda nešto od Danijela Dragojevića?" pitanje je koje povremeno čujemo u Biblosu. 

Iako većina zaljubljenika u pjesnikov lik i dijelo zna kako je gotovo nemoguće nasumice pronaći neku njegovu zbirku pjesama, neki odvažno i s nadom pohode antikvarijate u potrazi za pravom književnom poslasticom.

Danijel Dragojević gotovo je mistična figura hrvatskoga pjesništva. Nikada nije dao intervju, njegova djela nisu dio školske lektire, a sve su mu zbirke pjesama rasprodane rekordnom brzinom. Naime, većinu od njih danas je moguće nabaviti jedino u antikvarijatima.

Obitelj Dragojević dala je dva istaknuta hrvatska književnika. Danijela i njegovog brata blizanca Ivana (U srcu ljeta, Vukodlaci, Smrt gospodina Medara, Kaučenica i R4) koji je umro 1999. godine u Zagrebu. 

O Danijelu, kojeg mnogi smatraju jednim od najvećih hrvatskih pjesnika, odnosno njegovom privatnom životu se malo toga zna.

Rođen je 28. siječnja 1934. godine u Veloj Luci na Korčuli. Diplomirao je 1958. godine povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do 70 ih godina dvadesetog stoljeća živio je od pisanja u Splitu. Zatim dolazi u Zagreb gdje postaje urednik na Trećem programu Hrvatskog radija.

 

Stil pisanja

Danijel Dragojević pisac je koji pripada takozvanim "razlogovcima". Riječ je o poslijeratnoj generaciji književnika koji su bili okupljeni oko časopisa Razlog  koji je izlazio od 1961. do 1968. godine.

Časopis je promicao pjesništvo, književnu kritiku i esejistiku. Karakteristike "razlogovaca" su:

 

Dragojevićeva poezija ima neke zajedničke stilističke specifičnosti, a to su:

 

Ono po čemu je posebno prepoznatljiv je pjesnička individualnost. Naime, riječ je o autentičnom hrvatskom pjesniku čija se poetika ne može uklopiti niti u jednu pjesničku školu. 

U njegovoj poeziji očituje se oštroumnost i poznavanje likovne umjetnosti. Fenomenološki propituje svakodnevicu u kojoj obične, sporedne i nepoetične stvari postaju predmetom opjevavanja.

 

 

U svojim djelima Danijel Dragojević  otklanja  granice između eseja i priče, proze i poezije te slobodnoga i vezanog stiha. 

Njegova poezija, smatraju mnogi kritičari, predstavlja novu semantičnost i svrstava se u najvažnije pjesničke rukopise moderne hrvatske književnosti.

 

Nagrade i književna kritika

Fotografija: Internet

Tijekom života ovaj korčulansko-zagrebački književnik izdao je dvadesetak zbirki pjesama, a njegova djela među književnim kritičarima iznmno su visoko ocijenjena. 

Kritika smatra kako je riječ o pjesničkom opusu koji je označio prekretnicu u hrvatskoj poeziji i približio hrvatsku poeziju suvremenom europskom pjesništvu.

Najpoznatije knjige Danijela Dragojevića su:

Razdoblje karbona, Prirodopis, Nevrijeme i drugo, Kornjača i drugi predjeli, Nevrijeme i drugo, Žamor, Cvjetni trg, Rasuti teret i mnoga druga. 

 

Velik broj Dragojevićevih zbirki pjesama preveden je na poljski jezik.

Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih književnih nagrada. Od kojih možemo istaknuti Goranovu nagradu 2005. godine za svoje djelo "Žamor" te ranije, 1974. godine, nagradu Branko Miljković za djelo "Prirodopis".

Godine 2019. odbio je nagradu Vladimir Nazor (najviša državna nagrada na području kulture) za životno djelo.

 

Privatni život

Fotografija: Internet

 

"Zabranjuje fotografiranje, odbija intervjue i pojavljivanje u javnosti, u svojim zbirkama nema ni predgovore i pogovore, nije član nijednog društva ili organizacije, ne pojavljuje se na društvenim događanjima, nitko ne zna njegova politička uvjerenja, a malo tko i ljudske navike" (Damir Petranović o Danijelu Dragojeviću)

 

Danijel Dragojević samozatajna je osoba koja vrlo dosljedno čuva svoju privatnost. Po svemu ispada kako je s javnošću odlučio komunicirati isključivo putem svojih pjesama.

Također, inzistira na tome da se njegove zbirke pjesma tiskaju u samo jednoj nakladi, što dakle znači da ne postoji niti jedno reizdanje tih knjiga.

S obzirom na to da se svaka naklada vrlo brzo rasproda, knjige je veoma teško pronaći. Postojeći primjerci su izuzetno rijetki pa im zbog toga vrijednost vrtoglavo raste.

Možemo pretpostaviti  kako će se tijekom godina taj trend nastaviti, knjige će postajati još vrjednije jer, kako se čini, pjesnik ne odustaje od svojih principa.

Da je riječ o pravim književnim raritetima možemo potvrditi i mi u Biblosu. Naime, od trenutka kad se knjige Danijela Dragojevića pojave na našoj web stranici,  do trenutka kad pronađu novog vlasnika, vjerovali ili ne,  ponekad prođe svega nekoliko minuta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top