Ujević Mate: Hrvatska enciklopedija I-V

€ 1.200,00 Dostupno
Podijeli:

Hrvatska enciklopedija I-V

Ujević Mate

Mate Ujević: Hrvatska enciklopedija I - V

Projekt izradbe opće i nacionalne enciklopedije pod nazivom Hrvatska enciklopedija pokrenuo je krajem 1930-ih u Zagrebu književnik i publicist Mate Ujević. Iako nazivan "megalomanskim" projekt je nakon stvaranja Banovine Hrvatske dobio potporu vlasti i Katoličke Crkve, a članke su pisali mnogi znanstvenici sa Zagrebačkoga sveučilišta i drugih znanstvenih središta Kraljevine Jugoslavije. Enciklopedija je bila zamišljena u 12 svezaka, a tiskanje prvoga završeno je 10. veljače 1941., nešto manje od dva mjeseca prije napada Sila Osovine na Jugoslaviju.

Izdavanje enciklopedije nastavio je Hrvatski izdavalački (bibliografski) zavod, koji je djelovao u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Peti svezak, zaključno s pojmom "Elektrika", izdan je početkom 1945. godine. Nakon ulaska partizanskih postrojbi u Zagreb gotovo je cjelokupna njegova naklada uništena i danas je, za razliku od prva četiri, teže dostupan.

O tome koliko je nepravedno projekt izdavanja ove enciklopedije osuditi kao "ustaški", svjedoči npr. i podatak da je u članku čovjek (Sv. IV., 1942.) dana vrlo jasna i podrobna osuda rasističkih teorija kao neznanstvenih i neutemeljenih. Ističe se npr. da, nasuprot pokušajima dokazivanja superiornosti čiste rase, "može se često ustanoviti da su istaknuti ljudi miješane rase". To je bilo prilično hrabro objaviti u državi (NDH) koja je i sama prihvaćala rasističke teorije (Hrvati kao arijska rasa). Na HIBZ se nisu odnosili tadanji propisi o cenzuri sve do kraja 1944. godine.

Poslije petoga sveska projekt je prekinut, ali su mnogi suradnici, među njima i glavni urednik Mate Ujević, sudjelovali u izradbi Opće enciklopedije JLZ i drugih izdanja Leksikografskog zavoda FNRJ koji je osnovan 1950. na poticaj Miroslava Krleže. Danas nosi naziv Leksikografski zavod »Miroslav Krleža« i uz ostala izdanja od 1999. izdaje i novu Hrvatsku enciklopediju.

Peti svezak hrvatske enciklopedije je najtraženija hrvatska knjiga svih vremena. Naime prva četiri sveska koji su izašlu u periodu od 1940-1944 su izašli u velikim nakladama zbog velikog interesa tadašnje javnosti. Četvrti svezak je dotiskivan 1944g. Peti svezak je izašao iz tiska 02.05.1945 samo šest dana prije sloma N.D.H. koja je u to vrijeme pod svojom kontrolom držala samo sjeverozapadne djelove Hrvatske. Partizani su nakon ulaska u Zagreb 08.05.1945 uništili skoro sve primjerke petog sveska na koje su naišli. Navodno je samo 157 primjeraka enciklopedije bilo distribuirano pretplatnicima.

Preporučamo

Top