Od štanda na Britancu do poznatog antikvarijata

Daniel Glavan o svom putu, opsesiji i rijetkim knjigama koje dovlači iz Europe. Neke spektakularne pronašao je i u zagrebačkim podrumima

Daniela Glavana, čovjeka kojeg veći dio života okružuju knjige, jednog smo jutra u njegovom antikvarijatu Biblos zatekli kako baca Harryja Pottera u smeće. Nije to napravio jer ima loše mišljenje o tom romanu ili zato što su mu grozne korice. Napravio je to zbog nezadovoljnog kupca. ‘’Nažalost nije moguće svakog zadovoljiti, koliko god se trudio”, komentirao je Glavan situaciju nakon što se kupac pokupio iz antikavrijata.

‘’Došao mi je s knjigom bez računa i rekao da nedostaje 30-ak stranica, te da želi povrat novca. Istina, nije bilo tih stranica zbog greške u štampanju. Uzeo sam knjigu, bacio je u smeće i ponudio mu drugu istog naslova, iako nije imao račun. Novu knjigu nije htio jer je imala mrlju od kave na vrhovima stranica’’, rekao je Glavan. Srećom kupac je promijenio mišljenje nakon što mu je objašnjeno da mrlju može očisititi mekanim šmirgl papirom. Nevoljko je uzeo knjigu i izašao.

Kroz godine rada u antikvarijatu, Glavan se susretao s mnogo takvih situcija, a nedavno mu je i jedan lopov zaprijetio da će ga prijaviti zbog kršenja GDPR-a. ‘’Nakon što su ga snimile kamere i moja ga zaposlenica ulovila u krađi, saznao sam njegov broj telefona. Nazvao sam ga i zamolio da nam vrati knjige. To je i učinio, ali uz prijetnju da će me tužiti zbog kršenja zakona o osobnim podacima. Još mi je i ljutito dobacio da se nikada više neće vratiti u antikvarijat. No, srećom ima puno više divnih kupaca i lijepih priča”, kroz smijeh će Glavan.

Od štanda na Britancu do poznatog antikvarijata

Biblos je kroz petnaest godina postojanja promijenio četiri adrese, a sadašnja je na uglu Palmotićeve i Đorđićeve. Ugodan je to prostor na tri nivoa, s knjigama poslaganim četiri metra u visinu. Danas antikvarijat broji preko 17 tisuća knjiga, a u ponudi ima i stare zemljovide i vedute. Poslom knjižnog antikvara, Glavan se počeo baviti 2002. godine kada je na Britancu pokrenut sajam antikviteta. ‘’ Nikad se nisam vidio kao osobu koja bi se time bavila, iako sam od svoje jedanaeste godine počeo obilaziti zagrebačke antikvarijate i provoditi dosta vremena u velikoj očevoj biblioteci. Prekretnica se dogodila kada mi je na pamet pala ideja da sa svojim fakultetskim kolegom iznajmim štand i krenem s prodajom’’, kaže Daniel, inače sin pokojnog glazbenog kritičara i povjesničara umjetnosti, Darka Glavana.

Pročitajte cijeli članak >>

Top