Vlasnik Daniel: Trudim se naći najstarije primjerke naših djela

Bavimo se vraćanju hrvatske knjižne građe koja svjedoči našoj povijesti i običajima. Većina tih knjiga tiskana je vani te ih je teško naći, kaže Daniel Glavan, vlasnik antikvarijata Biblos

Antikvarijat postoji od 2003. godine. Ponuda stare i rijetke hrvatske građe te rijetkih knjiga temelje je našeg poslovanja. No držimo i knjige druge tematike iz humanističkih znanosti i filozofije. Imamo ponudu lijepe književnosti, ali i slikovnica, kaže Daniel Glavan, vlasnik antikvarijata Biblos u Zagrebu. 

Daniel obilazi sajmove diljem Europe i regije kako bi 'vratio' naše književno blago. 

- Temeljno se bavimo repatrijacijom hrvatske knjižne kartografske građe što znači povratak hrvatskog kulturnog i kartografskog blaga jer većina tih knjiga je tiskana vani - kaže Daniel te dodaje da je tematika knjiga usko vezana uz hrvatsku povijest, kulturu i identitet. 

- Tri su važna elementa kojima težimo, a barem jedan treba biti zadovoljen. Prvi je da je autor Hrvat, drugi da je tematika vezana za Hrvatsku i  treći da je knjiga tiskana u Hrvatskoj. Sva tri zadovoljavaju prvo izdanje Priča iz Davnina koja je tiskana davne 1916. godine u Zagrebu, a izdavač je Matica hrvatska - kaže Daniel koji se najviše od svega voli dati u potragu za često nepoznatim blagom naše zemlje. 

Najskuplja i najvrjednija knjiga je djelo poznatog dobrovačkog povjesničara Ludovika Crijevića Tuberona. Knjiga je izdana 1603. godine na latinskom. Dobro je očuvana, a opisuje europska povijesna zbivanja u 15. i 16. stoljeću, prije svega ratove protiv Osmanskog carstva u našim krajevima. U jednom poglavlju govori o povijesti Dubrovnika. Cijena joj je 20 000 kuna.

- Knjiga govori i o položaju obespravljenih slojeva pučanstva te kritizira visoke crkvene krugove zagovarajući vjersku toleranciju ne samo prema pravoslavcima i protestantima već i prema muslimanima. Zbog takvih stavova je 1734. godine knjiga završila u vatikanskom Indexu zabranjenih knjiga. To su razlozi zbog kojih je ova knjiga izuzetno rijetka - kaže Daniel te dodaje da se opisima turskih prilika iz ove knjige služio i Gundulić kako bi dočarao život u vrijeme Osmanskog carstva u svom slavnom djelu Osman.  

Pročitajte cijeli članak >>

Top