Zagrebački knjižni antikvarijati - čuvari rijetkih i vrijednih knjiga

Ugodan miris starih knjiga, raznolike boje i teksture naslovnih stranica, povoljne cijene te rijetka i teško dostupna izdanja glasovitih svjetskih klasika, razlozi su zbog kojih volimo posjećivati antikvarijate.

Tu je uvijek prisutan i faktor iznenađenja jer nikad ne znate na što možete naići u moru knjiga koje se nalaze na policama. Možda spazite upravo onu koju već dugo tražite, ali nikako da dođe na red za čitanje. 

U svakom slučaju bogata ponuda knjiga, mnogi od antikvarijata imaju i do dvadeset tisuća naslova, zasigurno će vas potaknuti na čitanje. Što je uvijek dobro, zar ne? :)

Ako niste baš arhaični i više volite surfati bespućima interneta nego šetati među policama, bez brige, antikvarijati su modernizirani, sve knjige su dostupne na našim internetskim stranicama i ažuriraju se svakoga dana. 

Antikvarijati imaju ponešto za svakoga. Književne klasike poput Ane Karenjine ili Braće Karamazovih možete nabaviti za svega 40ak kuna, a bibliofili mogu očekivati prave ulove čija se vrijednost penje i do vrtoglavih par desetaka tisuća kuna poput primjerice prvog izdanja Gundulićevog Osmana ili Fortisovog Puta po Dalmaciji.

U nastavku donosimo popis i nekoliko rečenica o našim zagrebačkim kolegama.

Antikvarijat Zlatarevo Zlato

Smješteni su u centru grada, u Ilici, dakle na najprometnijoj ulici. U ponudi imaju stručne i popularne knjige, rasprodana i rijetka izdanja, nove knjige po sniženim cijenama, fakultetske te srednjoškolske udžbenike. 

Također bave se otkupom udžbenika, pojedinačnih knjiga i kućnih biblioteka.

Antikvarijat Vremeplov

Nalaze se u centru Zagreba, u ulici Radoslava Lopašića br. 11. To je mirna ulica u blizini Trga Žrtava Fašizma s dovoljno slobodnih parkirnih mjesta.

Skupljaju antikvarne predmete, a specijalizirali su se za stare razglednice, pisma- filatelija, knjige te plakate.

Antikvarijat Bono

Dio je obiteljske tradicije od 1996. godine, a posljednjih 18 godina djeluju na adresi Petrinjska ulica 83 u Zagrebu. 

Uglavnom su usmjereni na aktualne, popularne naslove te srednjoškolske udžbenike. Svakodnevno upotpunjuju svoju ponudu s desecima novih knjiga.

Antikvarijat Jesenski i Turk

Djeluju od 1995. godine, a do danas su se selili osam puta. Na sadašnjoj adresi, u Vukotinovićevoj broj 4,  su gotovo 22 godine. 

Dio osoblja ostao je isti od početka rada, dok je drugi dio kolega ili otvorio vlastite antikvarijate ili su nastavili rad u izdavačkim kućama. U svakom slučaju ostali su u branši.

Web shop dijele sa Superknjižarom pa kupci mogu istovremeno pretraživati rabljene, antikvarne i nove knjige.

Antikvarijat Studio

Antikvarijat Studio 20-u je godinu na usluzi tragačima za dobrim knjigama, iz ljubavi ili potrebe. Smjestili su se u centar Zagreba, ali mislili su i na one kojima je draži naslonjač ili nisu u blizini pa cjelokupnu ponudu antikvarijata, dnevno usklađenu, možete naći i u njihovoj internetskoj trgovini: ono što je na polici u antikvarijatu - to je i na webu!

Bave se knjigama: rasprodanim izdanjima, rijetkim i starim knjigama, stručnom te popularnom literaturom. 

Antikvarijat Brala

Antikvarijat Brala je obiteljski posao koji je počeo s radom u rujnu 1989. godine u Mihanovićevoj 32, a od studenog 2008. godine posluju i u Dežmanovoj 3. 

Od siječnja 2012. prestali su poslovati u Mihanovićevoj 32, te ih sada možete posjetiti samo u Dežmanovoj 3.

I za kraj..

Antikvarijat Biblos

Antikvarijat Biblos, osnovan 2003. godine, je znanstveni antikvarijat specijaliziran za otkup te prodaju starih, rijetkih izdanja hrvatskih i stranih knjiga, zemljovida i veduta (1500-1900 g.). 

Naša osnovna djelatnost je repatrijacija hrvatske knjižne i kartografske baštine, dakle, vraćanje hrvatskih knjiga i zemljovida razbacanih po svijetu njihovom izvorištu. 

U ponudi imamo dvadesetak tisuća različitih naslova. Od povoljnih klasika do vrijedih i rijetkih knjiga koje su iznimno važne za hrvatsku kulturnu baštinu.

 

 

Top