Tischbein Augusto: Memorie di un viaggio pittorico nel Litorale Austriaco

€ 500,00 Dostupno
  • AutorTischbein Augusto
  • IzdavačEdoardo Marini
  • Šifra17814
  • Broj stranica44
  • Godina izdanja1979
  • Dimenzije60.5X46 cm
  • Mjesto izdavanjaTrst
  • PismoLatinica
  • StanjeOdlično
  • UvezTvrdi
Podijeli:

Memorie di un viaggio pittorico nel Litorale Austriaco

Tischbein Augusto

Tischbein, Augusto; Selb, Augusto: Memorie di un viaggio pittorico nel Litorale Austriaco

Vrlo rijetko bibliofilsko faksimilno izdanje izdano u samo 400 numeriranih primjeraka, 44 litografije u boji, autor teksta Pietro Kandler

Naš primjerak je br 166

Godine 1842. dvojica njemačkih umjetnika koji žive i rade u Trstu, August Tischbein i August Selb, odlučuju, opčinjeni ljepotom Austrijskog primorja, proputovati ga te izdavanjem zbirke ilustracija nastalih tijekom putovanja približiti ga austrijskoj čitalačkoj publici. Svoje su slikarsko putovanje započeli početkom lipnja 1842. u Ogleju te su potom posjetili Devin, Trst, Milje, Kopar, Piran, Poreč, Pazin, Svetvinčenat, Rovinj, Vodnjan, Pulu, Labin, Volosko, Krk, Cres i Lošinj, gdje su završili svoje putovanje. Pritom su crtali vedute gradove i kaštela, krajobraze s drevnim spomenicima, portrete ljudi. Po povratku u Trst prikupljenu su građu predali povjesničaru Pietru Kandleru, koji je potom napisao popratne bilješke. Usporedni njemački prijevod djelo je Jakoba Löwenthala (Leszno, 1807. - Beč, 1882.), poznatog tršćanskog pisca i novinara. Litografije i popratne bilješke suprotstavljaju i uspoređuju grad i selo, suhe priobalne predjele i dojmljivu brdovitu unutrašnjost Istre, različite jezike, mentalitete i životne uvjete. Cjelostrani zemljovid u boji Carta del Litorale Austriaco između listova 3.4 i 4. 

Anton August Tischbein (Rostock, 9. 10. 1805. - Trst, nakon 1867.) - njemački slikar. Prema Nagleru, svoje je likovno školovanje započeo u Kasselu, dok Thieme Becker Vollmer smatra da je školovanje započeo 1824. godine u Berlinu i nastavio ga 1826. godine u Dresdenu. U siječnju 1833. dolazi u München, gdje se usavršava u portretu i žanr slikarstvu. U tom je razdoblju često putovao u Italiju, usput se nakratko zaustavljajući u Trstu, gdje se 15. siječnja 1839. vjenčao s Terezom Skwor. Za tršćanskog izdavača Giovannija Molla izrađuje niz crteža na temu tršćanskih običaja, koji su polučili velik uspjeh. Godine 1842. prvi put izlaže u Beču, na godišnjoj izložbi carsko-kraljevske Akademije likovnih umjetnosti. Između 1840. i 1848. izlaže čak 16 slika na izložbi Tršćanskog društva lijepih umjetnosti, za koje po narudžbi radi i nekoliko litografija kojima su nagrađivani njeni članovi. Izlaže i drugdje te izrađuje druge litografije Trsta i drugih mjesta. / August Selb (München, 9. 2. 1812. ili 1813. - München, 1. 11. 1859.) - njemački slikar. Sin bavarskog umjetnika Josefa Antona Selba. Izbliza je pratio očev rad te postao vrstan litograf. Neko je vrijeme živio u Trstu, gdje je 1840. i 1841. izradio nekoliko litografija za Tršćansko društvo lijepih umjetnosti. Godine 1842. pojavljuje se u katalogu izložbe u bečkoj Sv. Ani. Unatoč tome, o njemu ima malo vijesti te se jadva i spominje u biografskim leksikonima. / Pietro Kandler (Trst, 23. 5. 1804. - Trst, 18. 1. 1872.) - talijanski povjesničar i arheolog. Pohađao gimnaziju u Kopru, studirao pravo u Padovi, Beču i Paviji. Od 1842. obnašao dužnost gradskog prokuratora Trsta. Usporedno se bavio arheologijom i poviješću Istre i Trsta. Bio počasni član Društva za jugoslavensku povjestnicu i starine u Zagrebu. Tršćanska povijesno-političa sredina smatrala ga je austrofilom i protivnikom iredentizma, tako da je kraj života proveo u intelektualnoj izolaciji, a tek ga je suvremena talijanska historiografija prepoznala kao objektivnog sakupljača raznorodne građe o Istri i Trstu.

 

 

 

 

Preporučamo

Top