Zoranić Petar: Planine

€ 24,00 Dostupno
Podijeli:

Planine

Zoranić Petar

 

Petar Zoranić: Planine

Reprint izdanja: In Venetia : Apresso Domenico Farri, in contrata di S. Antonio, 1569 (snimljeno s jedinoga poznatog primjerka 1. izdanja sačuvanog u knjižnici JAZU)

Bibliofilsko izdanje u koži.

Djelo Petra Zoranića smatra se i prvim romanom uopće u hrvatskoj književnosti, a možemo ga smatrati pastoralnim romanom prema žanru.

“Planine” se sastoje od dijelova proze i stiha i sve to ukomponirano je u 24 poglavlja. Model u kojem je Zoranić pronašao inspiraciju je djelo “Arcadije” iz 1504. godine Talijana Jacopa Sannazara koji piše o sličnoj tematici, pjesniku koji u obliku pastira bježi zbog nesretne ljubavi u Arkadiju.
Glavna tema Zoranićevog djela “Planine” je putovanje autora sjevernom Dalmacijom. On se uputi na putovanje zbog nesretne ljubavi i boli koju osjeća te smatra da će se putovanjem te iste i osloboditi. Na putu susreće pastire koji mu pričaju priče o postanku zavičaja koji ga okružuje. Tako mu pričaju o postanku Velebita, Nina, Zadra, Privlake, Dinare i Krke. Pričaju mu i priče o raznim pojavama koje su tipične za to područje, kao što je na primjer bura, pjevaju ljubavne pjesme i pričaju o metamorfozama.

 

Preporučamo

Top