Sažetak
Gioia Calussi: Miris Dalmacije: arome, okusi i tradicije dalmatinske kuhinje
Miris Dalmacije
Arome, okusi i tradicije dalmatinske kuhinje
Po jednom našem starom običaju nije moglo biti fešte bez tradicionalne spize, ni obratno.
U Mirisu Dalmacije prizivaju se u sjećanje arome i okusi, običaji i oni mali rituali koji su pratili naše blagdane kao i pjesmice i poslovice, zanimljivosti i informacije koje se odnose na našu tradicionalnu prehranu.
Zadržavaju često dijalektalne izraze, naravno samo u dijelu koji se odnosi na kulinarske navike, prije nego što izumre i s njim ase ne izbriše jedna drevna kultura koja se tu razvijala tijekom stoljeća.
Ako je sve to na neki način izraz “duše” kuhinje jednog naroda, recepti na prozaičniji način predstavljaju njeno “tijelo”.
S razlogom kaže Enzo Bettiza da “sve svjedoči o lakomoj i opsesivnoj strasti prema trpezi koja je uvijek stavljala kužinu u centar obiteljskog univerzuma, bilo kod građanskih ili trgovačkih obitelji” … i obitelji svih Dalmatinaca koji su bili bonkulovici i od dobrih pošađi (gurmani)!
Neka ovo bude poklon i znak vjernosti našim korijenima i našem narodu!