Sažetak
Christian Millau: Rečnik zaljubljenika u gastronomiju
U životu sam pola stoljeća proveo krstareći planetom uzduž i poprijeko, vođen svojim želucem, a još uvijek me nije napustila želja da o tome pripovijedam. Ali ne kao profesor „gastronomije“ (oh, gadne li riječi!), već kao gurman, kao ljubitelj dobrih i lijepih stvari, susreta i otkrića. Kako bih sa čitateljem podijelio svoja ushićenja, nedaće ili nalete srdžbe, ušao sam u lik pripovjedača, kao da sam u društvu okupljenom za stolom.
Kad mu ponudim da proba zečetinu na kraljevski način, eto nas u Pale Royalu kod gospođe Kolet. Zajedno udišemo mirise kuhane govedine gospođe Milor, moje kućepaziteljice, neprimjetno se uvlačimo u tajanstvene kuhinje slobodnog zidarstva, sjedamo za stol kod najvećih šefova kuhinje stoljeća i izvrgavamo ruglu smiješne strane izvjesne suvremene gastronomije.